Vanuit het oog van de makers: een stad in ontwikkeling

Als programmamaker leg ik vast hoe steden complexe projecten aangaan en hiermee zichzelf toekomstbestendig maken.

By Harry van Aken

oktober 12, 2021

Onderwerpen

Innovatie

Onderwerpen

Innovatie

Tijdens mijn studententijd had ik een deal met mijn ouders: “Als je straks je diploma hebt, mag je gaan doen wat je wil”. Zo begon mijn avontuur ruim een jaar geleden. Ik kwam vers van de universiteit en had net een baan bij een mooi mediabedrijf. Door corona kwam dit gelijk tot stilstand. Ik had mezelf voorgenomen om niet weer mijn agenda te laten bepalen door een externe partij. Dus een uitkering zat er niet in. Als oplossing besloot ik stratenmaker te worden. Het verdient lekker, ik hoef het maar twee dagen per week te doen en ik heb genoeg tijd om mijn weg te vinden als onafhankelijk programmamaker. Toch lag de keuze voor dit vak nog dieper.

Sinds een aantal jaar ben ik geïnspireerd geraakt door het concept ‘werk’. Voornamelijk het werk met de handen in de buitenlucht. De mensen die dit doen zijn strijders van het eerste uur. Elke morgen voor dag en dauw op om te beuken. Te bouwen aan een mooie omgeving. Elke keer als ik stenen aan het kruien was, zag ik het nobele karakter van deze mensen. Het voelde goed. Ook het gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel bleef galmen in mijn achterhoofd. Elke steen die je legt, staat symbool voor het fundament van de stad. Inwoners, bezoekers, toeristen, moeders, kinderen en ondernemers. Allemaal vinden ze hun weg in een stad die constant in ontwikkeling is en wil innoveren. En dat is nodig, want je hoeft de krant maar open te slaan en je wordt gebombardeerd met hevige populatiegroei, klimaatverandering en een krapte op de arbeidsmarkt. De komende jaren staan we als samenleving voor een grote uitdaging en dat is ontzettend spannend!

In Tilburg alleen al is een groei voorzien van 10%, van 217.342 inwoners naar 239.000 inwoners in 2035.

Om deze veranderingen vast te leggen heb ik een format bedacht dat heet ‘Stad In Ontwikkeling’. Hierin breng ik in beeld hoe verschillende steden omgaan met de grote druk om toekomstbestendig, klimaat adaptief, duurzaam en innovatief te werk te gaan. Dit doe ik door elke aflevering in een complex en innovatief project te duiken en uit te vogelen hoe dit van binnenuit gerealiseerd wordt. Bouwtekeningen nemen we onder de loep en vertalen we naar kekke animaties. We spreken projectleiders, omgevingsmanagers en werknemers om zo veel mogelijk te weten te komen van de uitdaging. We gaan daadwerkelijk aan het werk en krijgen een korte opleiding over hoe we bijvoorbeeld met machines moeten werken. Op deze manier dragen we ook bij aan het promoten van werkgelegenheid in de bouw & infra.

Het potentieel van dit concept zit ‘m in de combinatie tussen twee werelden. Mens en techniek. Innovatie en werkgelegenheid. Complexiteit en toekomstbestendigheid. Werknemers en werkgevers. Projectleiders en arbeiders. Door deze tegenpolen op een unieke manier tegen elkaar af te zetten creëren we een inspiratievol geheel, waarbij je als kijker leert dat hard werken mooie dingen kan opleveren en dat je op verschillende lagen van de maatschappij kunt bijdragen aan een duurzamere omgeving in een wereld die steeds complexer wordt. In feite brengen we de toekomst van wonen en werken in steden, innovatie en duurzaamheid samen in een allesomvattend verhaal.

/ Lees door

In de video campagne 'afval is waardevol' gaan we langs alle afval verwerkers in Nederland